Saturday, September 14, 2013

BISKUT LAPIS KEJU





Assalamualaikum, apa khabar semua. Rasanya hampir setahun saya tidak membuat post terbaru. Malah saya juga sudah lama tidak menjenguk dapur alam maya saya ini. Alhamdulillah, walaupun tiada post terbaru masih ada pengunjung yang sudi singgah di sini. Berbanyak terima kasih saya ucapkan.

Untuk post terbaru ini resepinya saya ambil dari blog Hana. Hampir kesemua bahan-bahan yang saya gunakan adalah sama, kecuali biskut marie saya gantikan dengan biskut keju nipis dan nestum saya gantikan dengan serbuk koko.

Untuk resepinya adalah seperti di bawah.

Bahan-bahannya:

2 bungkus biskut keju
500 gm krim keju
1 cawan susu segar
3/4 cawan susu pekat manis
1 sb jus lemon
serbuk koko secukupnya

Cara-caranya:

1. Putar krim keju (dalam suhu bilik) bersama susu pekat dan jus lemon hingga sebati. Ketepikan.
2. Celup biskut keju nipis dalam susu segar sebentar dan susu dalam bekas/loyang.
3. Ratakan krim keju yang diputar tadi dan ayakkan serbuk koko di atasnya.
4. Buat langkan 2 dan 3 hingga habis dan ayakkan bahagian atas dengan serbuk koko.
5. Simpan di dalam peti sejuk, sebaikknya semalaman barulah dipotong-potong dan dihidangkan.

Selamat mencuba.


1 comment:

  1. I love your blog
    followed
    http://minimaysi.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete