Thursday, December 13, 2012

PISANG GORENG KEJU



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Hidangan pisang goreng keju ini agak asing bagi saya dan keluarga semasa tinggal di semenanjung. Namun kudapan ini amat popular di Kuching dan diperkenalkan oleh orang-orang Indonesia di sini. Selain hidangan ini nasi ayam penyet, nasi lelapan dan berbagai jenis pecel yang merupakan masakan Indonesia juga berjaya memenuhi selera penduduk sini.



Untuk resepi pisang goreng keju ini saya rujuk di blog DaPurku Berasap Lagi kepunyaan rakan blogger yang tinggal di bumi kenyalang ini. Berbanyak terima kasih diucapkan.


Bahan-bahannya:

7 biji pisang kepuk - kupas dan belah 2 memanjang
6 sb tepung gandum
3 sb tepung beras
1 biji telur
1 sb mentega
sedikit pewarna kuning
air untuk bancuhan secukupnya
Selain itu kita juga perlukan keju yang diparut, 2 sb susu pekat manis dan 2 sb mentega

Cara-caranya:

1. Bancuh tepung gandum, tepung beras, telur, garam dan mentega bersama air hingga sebati dan tidak berketul-ketul.
2. Tambahkan sedikit pewarna kuning dan kacau sebati. Rehatkan bancuhan tepung ini sekejap.
3. Panaskan minyak dan celupkan pisang dalam tepung tadi dan goreng secara terendam hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Buat langkah 3 ini hingga habis.
4. Dalam kuali yang lain pula panaskan mentega hingga cair, masukkan susu pekat. Kacau sebati.
5. Masukkan sedikit keju parut dan kacau lagi. Kemudian gaulkan dengan pisang tadi.
6. Angkat pisang dan letakkan di bekas yang sesuai dan taburkan lebihan keju parut tadi. Sedia untuk dihidangkan.


1 comment:

  1. sya suka keju...nmpak best sgt pisang goreng ni..heheh...

    ReplyDelete