Friday, August 12, 2011

KEK HATI PAREK@PARI



Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Sudah lama saya hendak berkongsi resepi kek dari Bumi Kenyalang ini namun asyik tertangguh sahaja. Kek ini saya belajar dari kelas masakan. Warnanya yang hitam pekat, rasanya yang manis dan sedap serta teksturnya yang agak likat, mengingatkan saya dengan dodol arwah emak. Hehe... Namun rasanya bukanlah seperti dodol. Kek ini tahan berbulan lamanya tanpa disimpan dalam peti ais. Mari kita kongsikan resepinya bersama...

Bahan-bahannya:

5oo gram mentega
5 biji telur
5 biji kuning telur
1 paket gula merah
91/2 gelas tepung gandum
1 kg kismis hitam dikisar
3 gelas gula pasir
2 gelas gula dijadikan gula hangus dengan menambahkan 1/2 gelas air
2 sudu makan soda bicarbonat
1/2 botol gula hitam (cair)
1 paket kecil horlick
1 keping coklat masakan dicairkan

Cara-caranya:

1. Pukul gula merah dengan mentega hingga kembang. Masukkan telur, horlick. Kacau sebati.
2. Masukkan tepung, soda bicarbonat, kismis yang dikisar dan kacau lagi. Waktu ini perlu menggunakan tenaga yang kuat sebab adunannya terlalu likat.
3. Akhir sekali masukkan coklat masakan dan gaul sebati.
4. Tuang di dalam acuan yang telah dialaskan dengan kertas minyak dan dilenser dengan mentega. Sebaiknya tutup acuan dengan aluminium foil.
5. Kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 8 jam. Jenuh menunggu.

* gelas sukatan yang digunakan ialah jenis standard lama. kek ini semakin lama usianya semakin sedap rasanya. hehe...


2 comments:

  1. bleh tanya tak..1 paket gula merah tu braper gram yer..

    ReplyDelete
  2. hi Anis,the picture looks tempting... sy dh brapa kali buat kek hati parek tp tak pernah pula looks as moist as ur pict.. Anis ada kurangkan tepung tak? Any tips?

    ReplyDelete