Thursday, July 7, 2011

AYAM GORENG REMPAH, ASAM REBUS NENAS IKAN KEMBONG



Assalamualaikum dan selamat petang semua. Ayam goreng rempah lagi. Sedap dimakan panas-panas sama ada dengan nasi atau pun dicicah dengan sos cili. Bahagian luarnya rangup sementara bahagian dalamnya pula lembut. Resepi saya ambil dari blog Raidah. Walaubagaimanapun kuantiti tiap-tiap bahan yang saya gunakan ikut kesesuaian. Terima kasih buat Raidah.

Bahan-bahannya:

3 bahagian peha ayam - potong ikut suka
5 biji bawang merah ditumbuk
5 ulas bawang putih ditumbuk
sedikit halia ditumbuk
sedikit kunyit hidup ditumbuk
garam secukupnya
11/2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan halus
2 sudu besar tepung jagung
1 biji telur

Cara-caranya:

1. Dalam mangkuk besar gaulkan semua bahan hingga sebati.
2. Perap 3 jam atau lebih dan goreng garing dengan minyak terendam.

*biji ketumbar dan jintan halus dicuci bersih, ditos, digoreng tanpa minyak dan dikisar halus.



Asam rebus ikan kembong bersama nenas ini memang sedap dimakan sewaktu cuaca panas. Hehe... Menyediakannya amatlah mudah dan menjimatkan masa. Jom kita lihat resepinya.

Bahan-bahannya:
500 gm ikan kembong saiz kecil
1 mangkuk kecil potongan nenas
5 biji cili merah dikisar
5 biji bawang merah dikisar
1 ulas bawang putih dikisar
sedikit belacan dikisar
sedikit kunyit hidup dikisar
sedikit halia dikisar
air asam jawa secukupnya
garam, gula dan perasa jika suka

Cara-caranya:

1. Dalam periuk masukkan semua bahan-bahan kisar bersama ikan.
2. Masukkan garam, gula, serbuk perasa, air asam jawa dan air secukupnya.
3. Jerang atas api hingga kuah mendidih. Masukkan potongan nenas. Biar kuah mendidih sekali lagi dan angkat.


2 comments:

  1. sedapnye kak..

    ReplyDelete
  2. asma',
    cubalah. insyaAllah, mudah aje.:))

    ReplyDelete