Saturday, August 1, 2009

AYAM PERCIK ALA KELANTAN




Khamis lepas setelah banyak kali berkira-kira apakah hidangan lauk yang akan saya masak untuk keluarga tengahari, saya pun memutuskan hendak memasak ayam percik. Di Kelantan ni masakan ayam percik memang popular di kalangan penduduknya. Di Kota Bahru sendiri ada sebuah restoran 'Yati Ayam Percik' yang keistimewaannya menjual ayam percik di samping hidangan lain. Sekarang pun beliau sudah mampu membina sebuah bangunan yang dinamakan Wisma Yati. Hebat bukan. Ayam percik Kelantan ni berbeza dengan ayam percik Johor. Teringat saya semasa saya belum berkahwin dulu, betapa ayah yang saya panggil bapak selalu membeli ayam percik yang rutinnya dijual di pasar malam. Orang kampung saya panggil pasar lambak. He he.. Sedap dan saiznya besar juga. Harganya pun tidak semahal sekarang. Ayam percik ni lebih sedap kalau dipanggang menggunakan dapur kayu tapi saya bakar atas kuali serbaguna yang dialas dengan aluminium foil menggunakan dapur gas. Kira ok le tu. Ini le rupa ayam percik ala Kelantan masakan saya. Anak-anak menggemarinya cuma suami kurang berminat. Ada ke patut saya penat2 masak, beliau cuma makan leher ayam saje. Bila ditanya kenapa, saya tak minat le, katanya. Saya pun lebih menggemari ayam percik Johor sebab bila dimakan tidak cepat muak. He he.. Sebenarnya saya dah bosan masak ayam dengan resepi yang sama sebab itu le saya mencuba masakan ini. Ini le rupanya masakan ayam percik ala Kelantan saya.
'

1 comment:

  1. Anis..ada tak resepi untuk ayam percik johor tu? Saya yang kat Penang ni teringin pulak nak makan. :)

    ReplyDelete